Σάββατο, Απριλίου 7

Ο ΪΟΣ HPV

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ   7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Είναι σε έξαρση στην Ελλάδα και πάρα πολλές γυναίκες δεν δίνουνε σημασία είτε για να κάνουνε ‘’ΤΕΣΤ  ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’’  που είναι υποχρεωτικό και πρέπει να το κάνουμε όλες μας ανά χρόνο αλλά και όλες οι γυναίκες που είναι κάτω από 26 ετών μπορούνε να κάνουνε  το εμβόλιο του ιού και είναι κρίμα να μην πηγαίνουνε να το κάνουν, η πολιτεία το παρέχει δωρεάν  και η συμμετοχή εώς σήμερα είναι πάρα πολύ μικρή.  Παλαιότερα είχε 80 στελέχοι σήμερα έχουνε ανακαλύψει ότι έχει 150!!! Και έχουνε  τον ιό περίπου το 70% των γυναικών,   τα ποιό επικίνδυνα είναι το 15 και 16 τα οποία μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.  Εάν διαγνωστεί έγκαιρα  μπορεί να γιατρευτεί. Ο τρόπος διάγνωσης του είναι με το τεστ  Παπανικολάου. Για τις γυναίκες ο αρμόδιος γιατρός για αυτή την εξέταση είναι ο/η γυναικολόγος.  Για τους άντρες εφόσον παρουσιάζουνε στο σημείο της βαλάνου σπυράκια σαν κρεατοελιές πρέπει επειγόντως να μεταβούνε στον δερματολόγο, εάν δεν εμφανίσουν συμπτώματα δεν υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που θα χρειαστεί να κάνουν.
Μπορεί να τύχει να έχουμε τον ιό αλλά να μην παρουσιάζουμε συμπτώματα και να τον  μεταδίδουμε  με όποιον ερχόμαστε σε επαφή. Μία άλλη περίπτωση είναι να κολλήσουμε τον ιό για ένα δύο χρόνια χωρίς συμπτώματα να δημιουργήσει αντισώματα ο οργανισμός μας και να εξαφανιστεί . Στις γυναίκες μεταφράζεται εάν είναι υψηλού η χαμηλού κινδύνου. Εφόσον διαγνωστεί κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τριών ή έξι μηνών  τεστ Παπανικολάου και εάν κρίνει ο/η γυναικολόγος παίρνει δείγμα και ελέγχει ενδοσκοπικά τον τράχηλο.
Φτάνει να σας πω ότι τα γνωστά σε όλους μας σπυράκια μυρμηγκιά που βγάζουμε στα χέρια μας είναι στέλεχος του ιού, βέβαια δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε ούτε να αρχίζουμε να ανησυχούμε,  σας το λέω απλά για να καταλάβετε ότι κάποια στιγμή στην ζωή μας όλοι μας μπορεί να το έχουμε κολλήσει.
Εγώ δεν θέλω να σας υποδείξω να το κάνετε ή όχι το εμβόλιο αν και πρέπει, αλλά αυτό που έχω να προτείνω είναι οπωσδήποτε να κάνετε τεστ Παπανικολάου , είναι ένας  γυναικολογικός  έλεγχος που πρέπει να το κάνουμε μια φορά το χρόνο.

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστή συμβουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Demi!!! μάλλον μόνο εμείς το διαβάσαμε και μόνο εμείς πρέπει να πηγαίνουμε να το κάνουμε. Ξέρεις πόσα κορίτσια ρωτάω εάν ξέρουνε τι είναι και πολλές δεν το γνωρίζουν καθόλου. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε την ποιο μικρή απήχηση από τα υπόλοιπα και έκανα και έρευνα για να το ποστάρω πήγα επίσκεψη σε γυναικολόγο αποκλειστικά γι΄αυτό. Τουλάχιστον στα θέματα υγείας να υπάρχει λίγο υπευθυνότητα. Είναι κρίμα να παθαίνουμε κάτι από άγνοια, να ζήσουμε όλοι υγειές όσο ποιο πολύ μπορούμε. Μία τελευταία συμβουλή, επειδή όλα αυτά είναι ιοί η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η διατροφή για να μπορεί να δημιουργεί ο οργανισμός μας αντισώματα και να αντιστέκεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιo σας!