Τρίτη, Ιουνίου 12

HENNA TATTOO


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ
Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, πολλοί προσφεύγουν στην  ανάγκη να τα αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία (π.χ. εμφάνιση αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ). 
Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% των ατόμων που έχουν κάνει μόνιμο τατουάζ  το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.


ΧΕΝΑ ΤΑΤΟΥΑΖ                                                                              
Η χένα είναι φυτικό προϊόν και προέρχεται από ένα μικρό δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστά, ξηρά κλίματα. Τα φύλλα συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη η οποία, όταν αναμειγνύεται  σε λίγο χυμό λεμονιού ή τσάι  δημιουργεί μια υπέροχη μυρωδιά  και έχει  ένα πρασινωπό χρώμα στο αρχικό στάδιο , μετατρέπεται σε πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Η χένα όταν την κάνουμε εφαρμογή  παράγει ένα κόκκινο-πορτοκαλί-πρασινωπό και  μαύρο μπλε  χρωματισμό ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και την απορρόφηση  του.  Έχει την ιδιότητα να δημιουργεί δεσμούς με τις πρωτεΐνες και  να εισχωρεί στο δέρμα,  με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει χρώμα στην επιδερμίδα, στα μαλλιά, στα νύχια, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βαφή για μάλλινα, μεταξωτά και δερμάτινα υφάσματα.  Σας παρουσιάζω  τις σημαντικότερες πληροφορίες για την πανάρχαια αυτή τεχνική, καθώς και  βασικές φροντίδες ομορφιάς με  χένα, τη βαφή μαλλιών και το henna  tattoo! 

Η ΧΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ                                       Η λέξη χένα προέρχεται από την αραβική ονομασία για το φυτό Lawsonia Inermis. Τη συναντάμε, ωστόσο, με διαφορετικά ονόματα σε πολλούς πολιτισμούς και χώρες. Στα βόρεια της Ινδίας, στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές ονομάζεται «Mehndi», στη Μαλαισία τη συναντάμε ως «Gorintaku», ενώ στη νότια Ινδία, στη Σιγκαπούρη και στη Σρι Λάνκα, όπου χρησιμοποιούν φρέσκα φύλλα και όχι την πούδρα της, την ονομάζουν «Marudhaani». Η χένα χρησιμοποιούνταν πιο πολύ από γυναίκες και λιγότερο από άνδρες για να βάψουν τα μαλλιά ή τα γένια τους, οι γυναίκες την χρησιμοποιούσαν ευρέως για  να στολίσουν με σχέδια την επιδερμίδα τους σε εορτασμούς, σε γάμους και θρησκευτικές τελετές.  Συναντάμε την εφαρμογή χένας και στην αρχαία Ελλάδα,  έχουν βρεθεί τοιχογραφίες και πάπυροι που απεικονίζουν νεαρές γυναίκες να έχουν κάνει  έργα τέχνης με χένα στο σώμα, στα νύχια και τις παλάμες τους.  Σήμερα, καλλιεργείται στην Μέση Ανατολή και στον Ινδικό πολιτισμό  με μεγάλη απήχηση (Πακιστάν, Μαρόκο, Υεμένη, Αφγανιστάν, Σομαλία, Σουδάν, Λιβύη κ.α.)


ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΧΕΝΑ ΤΑΤΟΥΑΖ  
Η χένα εφαρμόζεται συνήθως με τη χρήση μιας μύτης  που είναι σαν χωνί, φτιάχνεται χειροποίητα μια  πλαστική μεμβράνη και εκεί μέσα βάζετε το μείγμα της χένας  ή ενός σαν στυλό ή δόντι και παίρνεται  μικρές ποσότητες  χένα και φτιάχνεται το σχέδιο. Το σχέδιο μπορεί να είναι χειροποίητο η φωτοτυπημένο  όπου βγαίνει με ριζόχαρτο και ειδικό στυλό.  Η  χένα δεν θα πρέπει ποτέ να τοποθετείται  γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Όταν κάνουμε  εφαρμογή με χένα  πρέπει να την  αφήνουμε να στεγνώσει οπωσδήποτε από 8-24 ώρες,  ο οργανισμός μπορεί να πλυθεί . Το αρχικό χρώμα του είναι συνήθως ένα  πορτοκαλί ή κόκκινο που αρχίζει και μετατρέπεται  σε πιο σκοτεινό χρώμα κατά τη διάρκεια των επόμενων  3-4 ημερών. Για να κάνετε  χένα τατουάζ  δεν είναι ακριβό  το κόστος κυμαίνεται από 10 εώς 40 ευρώ ανάλογα με το σχέδιο . Η χρωστική ουσία είναι η καλύτερη εφαρμογή για τα χέρια και τα πόδια και συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.
ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ  ΜΕ ΧΕΝΑ
Στο δυτικό κόσμο μια από τις κυριότερες χρήσεις της henna  είναι η βαφή των μαλλιών,  η henna διεισδύει στην  τρίχα και δημιουργεί δεσμούς με την κερατίνη της και δίνει μια φυσική, κοκκινωπή απόχρωση .  Η φυτική χένα είναι σε μορφή σκόνης και αναμειγνύεται με χυμό λεμονιού ή νερό για να δώσει μια πηχτή πάστα. Οξειδώνεται  με οτιδήποτε μεταλλικό έρθει σε επαφή και γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται ποτέ με πινέλο ή μπουκαλάκι με μεταλλικές μύτες, αλλά ανακατεύεται μόνο σε πλαστικό δοχείο με πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι, σπάτουλα ή πινέλο. Το μείγμα της χένας πρέπει να ετοιμαστεί 6-12 ώρες πριν και εφαρμόζεται σε στεγνά μαλλιά.                                   
1. Ετοιμάστε το μείγμα, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας. Θα χρειαστείτε περίπου 100γρ.  χένας σε σκόνη για κοντά μαλλιά, 300γρ. για μαλλιά στο μήκος των ώμων και 500γρ. για πολύ μακριά μαλλιά. Ρίξτε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού ή το νερό ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα.
2. Φορέστε απαραιτήτως γάντια, πάρτε αρκετή ποσότητα πάστας με τα χέρια σας και ξεκινήστε την εφαρμογή από το πίσω μέρος του κεφαλιού, προχωρώντας σταδιακά προς την κορυφή. Σιγουρευτείτε ότι η χένα εισχωρεί σε κάθε τούφα κάνοντας μασάζ με τα δάχτυλα.     
3. Όταν τελειώσετε την εφαρμογή σε όλα τα μαλλιά, περάστε μια πλαστική μεμβράνη ή σακούλα στο κεφάλι σας. Η ζέστη που δημιουργείται βοηθά τη χένα να εισχωρήσει καλύτερα. Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε αμέσως την επιδερμίδα γύρω από τα μαλλιά σας για να αποφύγετε λεκέδες.
4. Περιμένετε 2-4 ώρες, ανάλογα με πόσο έντονο θέλετε να είναι το αποτέλεσμα. Ξεβγάλετε  με χλιαρό νερό και λουστείτε με το συνηθισμένο σας σαμπουάν. 
ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ
Ακόμη και αν η χένα  είναι ένα ασφαλές προϊόν, ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα ή μια φαγούρα. Τα άτομα με αλλεργικές αντιδράσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της χένας.  Για καλά  αποτελέσματα και ασφαλή, θα πρέπει να επισκεφθείτε και να εμπιστευτείτε μόνο  επαγγελματία.  Μακριά  από πλανόδιους  και ερασιτέχνες είναι επικίνδυνο.  Εάν θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε και φοβάστε δοκιμάστε τα glitter tattoo είναι πιο ασφαλή και μη αλλεργικά καθώς δεν εισέρχεται  στο σώμα το προϊόν.

22 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο! Μου αρέσει πολύ η πρώτη φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Demi!!! Χαίρομαι ου σου αρέσει, το σχέδιο είναι από φωτοτυπημένο χαρτί και μετά δουλεμένο με χένα απλά έχει πολύ λεπτομέρεια, το αποτέλεσμα βέβαια αξίζει είναι όμορφο!!!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο άρθρο!! Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Καλό βράδυ να έχεις! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χριστίνα!!! Πρέπει να προσέχουμε ποιους εμπιστευόμαστε για μια τέτοια εφαρμογή, γιατί μπορεί να μπλέξουμε σε πολύ άσχημες διαδικασίες!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρων το ποστ σου!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Fenia!!! Πρέπει να εφιστάτε η προσοχή από όλες μας γιατί ένα λάθος μπορεί να μας στοιχίσει από ένα σημάδι εως μια χειρουργική επέμβαση γιαυτό εμπιστευόμαστε μόνο επαγγελματίες και μακρυά από πλανόδιους ιδίως στις παραλίες!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  4. Eixa kanei prin μερικα χρονια χενα τατου στο χερι, πολυ εντυπωσιακο... και οποτε θες το σβηνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Beauty Follower!!! Είναι πολύ όμορφα και το μεγάλο πλεονέκτημα όπως πολύ σωστά αναφέρεις φεύγει μετά από κάποιο διάστημα και δεν μένει μόνιμα πάνω μας!!! Αφού έχεις κάνει και δεν σου παρουσίασε αλλεργία η να σου δημιουργήσει ερεθισμό, μπορείς να ξανακάνεις όποτε θέλεις!!!

      Διαγραφή
  5. It looks so beautiful!

    http://www.101fashionstreet.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hi Anca!!! Thank you!!! Your blog is fresh and amazing!!! Follow you!!! Kisses!!!

      Διαγραφή
  6. Hi Lucia!!! Thank you!!! Your blog is wonderful, now follow you!!! Kisses!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραια και ενδιαφερουσα οσα μας ειπες μπραβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου!!! Ευχαριστώ, είμαι της άποψης ότι η αμάθεια είναι ο χειρότερος εχθρός!!!

      Διαγραφή
  8. It looks really beautiful!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hi dear!
    I love you're blog! I follow u :)
    A lot of kisses, http://zapatodetacon.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nice post.

    I wonder if you would like to follow each other : ).

    http://www.glossylala.blogspot.co.uk/

    Happy blogging!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπερα!! πολυ καλο αρθρο, αλλα εχω μια απορια... H χενα στα μαλλια, ποσο καιρο κραταει? και μετα φευγει φυσικα η θα βγαινει η ριζα φυσικη και απο ενα σημειο και κατω θα ειναι ακομα κοκκινα τα μαλλια (οπως τα βαμμενα) ? Ευχαριστω εκ των προταιρων!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια μην υπολογίζεις πάνω από μήνα πάντως, είναι αναλόγως με το πόσο συχνά λουζόμαστε και αναλόγως τι χρώμα έχουν τα μαλλιά σου αλλά και πως το δέχεται το τριχωτό της κεφαλής. Τα αποτελέσματα και εδώ φαίνονται σε βάθος χρόνου και εφόσον την χρησιμοποιείς τακτικά. Δεν πρέπει να βάφεις τα μαλλιά σου με άλλες βαφές του εμπορίου. Το χρώμα που θα έχουν τα μαλλιά σου θα φανεί μετά από 1-3 ημέρες. Οι φυσικές βαφές όπως και η xena που είναι βότανο και βάφουν και καλύπτουν τα μαλλιά, αλλά δεν έχουν τα αποτελέσματα που έχουν οι χημικές. Οι χημικές είναι η εύκολη και η γρήγορη λύση, αλλά μην ξεχνάμε τους καρκίνους, τις δερματοπάθειες και τα τόσα άλλα προβλήματα που προκύπτουν στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς τις χρησιμοποιούμε. Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί απαγορεύουν στις έγκυες γυναίκες να βάφουν τα μαλλιά τους. Οι φυσικές μπορεί να μην έχουν τις χίλιες αποχρώσεις, αλλά είναι η καλύτερη και η ασφαλέστερη μέθοδος, αφού δεν βάφουνε μόνο τα μαλλιά, αλλά τα δυναμώνουν, τα κάνουν πιο λαμπερά και όμορφα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι λόγω των βοτάνων που περιέχουν οι ίδιες αποτελούν μία μέθοδο θεραπείας για πολλές παθήσεις της κεφαλής, όπως ξηροδερμία, τριχόπτωση και πολλές άλλες ακόμη, ενώ αντίθετα οι χημικές μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

      Διαγραφή
  12. Ανώνυμος2:23 π.μ.

    Καλημερα ! Πως θα βεβαιωθω για την αγορα μου; Σε βιολογικα καταστηματα πουλανε μαυρη χεννα. Στο ιντερνετ βλεπω οτι η μαύρη χεννα η κόκκινη η ξανθιά ίσως περιέχουν βλαβερές ουσίες και να μην είναι τόσο ασφαλή και να προτιμάται η φυτική χεννα. Με όλες αυτές τις πληροφορίες περί πάστας και σκόνης έχω χαοθει τελικά με το τι να επιλέξω. Πρώτα όμως η ασφάλεια. Πως με συμβουλεύεις να ξεκινήσω ; Ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1:16 μ.μ.

    Κάνει η χενα για τα φρύδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ για το σχόλιo σας!